Om meditation och mindfulness

En resa mot ditt bästa jag

“Mindfulness is the energy that helps us recognize the conditions of happiness that are already present in our lives.”

/Thich Nhat Hanh

Vill du också hitta lugnet? Kontakta mig för kursinformation.

Om meditation och mindfulness

Det finns otaliga sätt att meditera på och inget sätt är mer rätt än ett annat. De olika meditationstraditionerna finns bland annat i de stora världsreligionerna, till exempel som bön, mantran och sång. Men även som koncentration, där den som mediterar fokuserar sin koncentration på ett objekt av något slag.

Att meditera är att vila och det har alla behov av. Vila en stund från det externa och allt vi upplever. I vilan upptäcker vi att det finns ytterligare dimensioner till vårt jag, ett större medvetande som inte berörs av allt drama vi är med om. Denna upptäckt och förmågan att kliva in i sitt lugna, större jag, är nyckeln till en högre grad av inre lugn. Så många mediterar just för att ha ett behagligare liv. Inte bli så stressade eller oroade, eller arga. Eller ledsna. Livet är som det är, fyllt av glädjeämnen och sorger. Med mindfulnessmeditation kan vi vara stabilare genom alla dessa toppar och dalar.

Mindfulnessmeditation, som jag praktiserar och lär ut, är en buddhistisk meditation. På svenska heter det “medveten närvaro”, men det engelska begreppet har blivit vanligt och är ofta det som de flesta känner igen. Så jag använder ofta det ordet. Det är fortfarande en helt central del i buddhismen, men den moderna mindfulnesstraditionen är fristående från buddhismen på så sätt att vi som utövar inte behöver vara buddhister och följa buddhistiska seder och bruk. Det går dock inte att koppla bort från buddhismen, rötterna är där och det är på grund av buddhistiska munkars generositet i att dela med sig av dessa läror som vi i väst kan praktisera mindfulness nu.

Denna sorts meditation handlar helt och hållet om att öva sig i att vara närvarande i nuet. Att observera vad som är och vad som händer utan att döma det åt varken det ena eller andra hållet. När man mediterar på det sättet stärks ens koncentrationsförmåga, och det blir efter en tid lättare att sitta i meditation. Man får också insikt i sina egna tanke- och känslomönster och behöver inte dras med av dem på samma sätt.

Oftast använder man andningen som fokuspunkt i mindfulnessmeditation. Man koncentrerar sig helt enkelt på sin andning och upplevelsen av den, och när tankarna drar iväg med en (vilket alltid händer, även den mest erfarna meditatör upplever det), tar man mjukt och vänligt tillbaka sitt fokus till andningen igen.

Man kan sitta kort eller länge. Några minuter om dagen gör stor skillnad. Man behöver ingen utrustning eller speciella kläder, någonstans att slå sig ner räcker. En stol till exempel. Man kan blunda eller ha ögonen lite halvslutna.

Det handlar inte om att ta bort sin personlighet eller släta ut sig. Eller sitta i lotusställning och vända sig bort från livet. Det handlar om att öka sin kapacitet att leva fullt ut. Att vara där för sig själv och för andra levande varelser. Medveten närvaro är närvaro av liv.

Lyssna på mina mindfulness-meditationer

Heal yourself & your life

”Jag har gått på reikibehandlingar hos Ellen ett par år nu. Hon har magiska händer som gör att jag alltid kommer därifrån fullt avslappnad med ny energi och all stress är som bortblåst”

/Cecilia L.

Vill du också känna smärtan försvinna?